Over FC Gonemo

Gnetum Gnemon

Historie

De naam Gonemo is ontleend aan een boomsoort op de Molukken. De Molukse naam Ganemoe is een vervorming van deze naam. De Gnetum Gnemon komt overal voor in Indonesië. Voor de Molukken staat het bekend als Ganemoe, maar elk eiland en streek heeft ook haar eigen naam. Van de Gnetum Gnemon worden bijna alle onderdelen gebruikt: de bast wordt verwerkt tot garen, de vezelstof is grondstof voor papier, de jonge bladeren behoren tot de meest geliefde sajoers (groentegerecht) en de zaden worden verwerkt tot emping (toespijs bij rijsttafels, ook gebruikt als versnapering). Hoewel het hout van zeer goede kwaliteit is, wordt het zelden gebruikt, omdat de boom om zijn andere, nuttige delen zo lang mogelijk wordt gespaard.

Kamp Vosseveld

Het voetbal werd en wordt gedragen door FC Gonemo. De voetbalvereniging FC Gonemo werd in Kamp Vosseveld in april 1961 opgericht. Grote initiators achter de oprichting waren de heren W. Singadji en E. Pattiruhu. In de beginjaren van Kamp Vosseveld hadden de kampbewoners niet veel contact met andere verenigingen. Aanvankelijk werden er wel pogingen ondernomen om aansluiting te zoeken bij veldvoetbalvereniging v.v. Vosseveld. De voetbalactiviteiten van FC Gonemo bleven voornamelijk beperkt tot deelname aan zomertoernooien in het land. Af en toe werd een oefenpartij gespeeld tegen Molukkers uit andere plaatsen. Deze oefenwedstrijden werden op het terrein van v.v. Vosseveld gespeeld. In de jaren ’60 en ’70 werden in den lande regelmatig veldtoernooien georganiseerd. Het kwam dan ook regelmatig voor dat FC Gonemo zich liet inschrijven voor toernooien in bijvoorbeeld Middelburg, Vaassen, Geleen of Nijverdal.

Eigen identiteit

Op 26 juni 1981 is de oprichting van de zaalvoetbaltak formeel bij de KNVB district Oost gerealiseerd. De van oorsprong Molukse vereniging heeft in de jaren daarna min of meer een ander gezicht gekregen. Zonder de eigen identiteit te verliezen kan gesteld worden dat de club een goede afspiegeling weergeeft van de huidige, multiculturele samenleving. Concreet houdt dit in, dat er spelers van zijn van diverse nationaliteiten. Sfeer is naast sportieve prestatie een belangrijk onderdeel van het verenigingsleven. Door de aanwezigheid van een diversiteit aan culturen komt gezelligheid binnen FC Gonemo volledig tot zijn recht.